slider 735 slider 734 slider 733 slider 732 slider 730 slider 729 slider 727 slider 725

  Yazdır

Sirküler ( 2019 / 98 ) İstanbul, 16.10.2019

Sayın Müşterilerimiz,

 

Değerli Meslektaşlar,

 

Konu: Sermaye Hareketleri Genelgesinde Değişiklik Yapılmıştır.

 

2018/11185 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yapılan değişiklikler doğrultusunda TCMB tarafından yayımlanan 02.05.2018 tarihli Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde, 10.10.2019 tarih ve 410588 sayılı Hazine ve Maliye Bakanlığının yazısı ile genelgenin “Yurt Dışından Kredi Alınması” başlıklı 19 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasında değişiklik yapılmıştır.

 

Değişiklik öncesinde bankalar, yurt dışından firma hesabına transfer edilen 50.000 ABD doları veya üzerindeki transfer sebebi belirlenemeyen tüm döviz tutarlarının kredi olup olmadığının tespiti amacıyla ilgili firmadan yazılı beyan ile bu beyanı tevsik edici bilgi ve belgeler talep etme zorunluluğu vardı.

 

Yapılan değişiklik ile bankaların, tevsik edici bilgi ve belgeler talep etme zorunluluğu kaldırılmış ve şirketlerin yazılı beyanları yeterli görülmüştür. Ancak genelgenin ilgili fıkrasına yapılan ilave ile yazılı beyanın alınması, bankaların yurt dışından gönderilen bedellere ilişkin SWIFT mesajlarında Türkçe veya yabancı bir dilde söz konusu bedelin kredi olduğuna dair herhangi bir ibare bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacağı ve alınacak yazılı beyanda “kredi” ifadesinin yurt dışında bulunan ortaklardan alınan borçları da kapsadığının açıkça belirtilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

 

Genelge de yapılan değişikliğe ilişkin özet tablomuz aşağıda yer almaktadır.

 

Eski Hali

Yeni Hali

Yurt Dışından Kredi Alınması

Yurt Dışından Kredi Alınması

Genel Esaslar

Genel Esaslar

MADDE 19

MADDE 19

(6) Bankalar yurt dışından kullanılan kredilerin bu Genelgenin 14 üncü maddesinde belirtilen genel kurallara uyumunu kontrol etmekle yükümlüdür. Bu çerçevede, yurt dışından firma hesabına transfer edilen 50.000 ABD doları veya üzerindeki transfer sebebi belirlenemeyen tüm döviz tutarlarının kredi olup olmadığının tespiti amacıyla ilgili firmadan yazılı beyan ile bu beyanı tevsik edici bilgi ve belgeler alınır. Yurt dışından gelen transfere ilişkin firmanın yazılı beyan ve/veya bu beyanı tevsik edici bilgi ve belgeleri sunmaması halinde, transfer işlemi tamamlanmaz ve iade işlemi gerçekleştirilir. Yurt dışından gelen transfere ilişkin firmanın yanıltıcı yazılı beyanda bulunduğunun tespiti halinde Bakanlığa bildirimde bulunulur.

(6) Bankalar yurt dışından kullanılan kredilerin bu Genelgenin 14 üncü maddesinde belirtilen genel kurallara uyumunu kontrol etmekle yükümlüdür. Bu çerçevede, yurt dışından firma hesabına transfer edilen 50.000 ABD doları veya üzerindeki transfer sebebi belirlenemeyen tüm döviz tutarlarının kredi olup olmadığının tespiti amacıyla ilgili firmadan yazılı beyan alınır. Yazılı beyanın alınması bankaların bu maddenin beşinci fıkrası uyarınca yurt dışından gönderilen bedellere ilişkin SWIFT mesajlarında Türkçe veya yabancı bir dilde söz konusu bedelin kredi olduğuna dair herhangi bir ibare bulunup bulunmadığını kontrol etme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Alınacak yazılı beyanda "kredi" ifadesinin yurt dışında bulunan ortaklardan alınan borçları da kapsadığı açıkça belirtilir. Yurt dışından gelen transfere ilişkin firmanın yazılı beyan sunmaması halinde transfer işlemi tamamlanmaz ve iade işlemi gerçekleştirilir. Yurt dışından gelen transfere ilişkin firmanın yanıltıcı yazılı beyanda bulunduğunun tespiti halinde Bakanlığa bildirimde bulunulur

 

TCMB Sermaye Hareketleri Genelgesinin son hali sirkülerimiz ekinde verilmiştir.

 

Saygılarımızla.

 

ULUSAL BAĞIMSIZ DENETİM VE

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

Registered Firm of US PCAOB “Public Company Accounting Oversight Board”

Member of Russell Bedford International – a global network of independent professional services firms



Ek dosyayı indirmek için tıklayınız.